Farmacèutiques

No és Batman a Wall Street, sinó un delinqüent que busca el seu benefici: el contraatac Grifols

La farmacèutica sol·licita la celebració d'un judici amb jurat contra Gotham a Nova York

4 min
Plan general de la sede central de la catalana de hemoderivados Grifols, ubicada en Sant Cugat del Vallès.

BarcelonaUna companyia centenària que subministra medicaments derivats del plasma per salvar vides contra uns depredadors que venen accions en curt, liderats per un delinqüent condemnat que opera en benefici propi. Així arranca la demanda que ha presentat Grifols contra Gotham i el seu fundador, Daniel Yu, en un tribunal de Nova York. La diferència entre el bé i el mal sembla clara. Tant, que la mateixa farmacèutica sol·licita en el mateix escrit la celebració d'un judici amb jurat.

En el text, la companyia catalana acusa Gotham City Research de fer declaracions falses i enganyoses expressament amb un objectiu únic i il·legal: manipular el valor de les accions de Grifols per al seu propi guany monetari. "Els acusats van acumular una gran posició en curt a Grifols, de manera que es beneficiarien si el preu de les accions de Grifols queia. Aleshores, per provocar el pànic al mercat i fer baixar el preu de les accions de la companyia, els acusats van publicar i difondre un informe ple de falsedats i distorsions", defensa la farmacèutica.

Les "falses" acusacions

En un escrit de gairebé 300 punts i 80 pàgines, els advocats de la farmacèutica reuneixen tot d'acusacions contra aquest fons i el seu fundador, així com contra General Industrial Partners (GIP), una societat limitada registrada a Anglaterra i Gal·les, i Cyrus de Weck, una persona física que suposadament resideix a Anglaterra, opera GIP i es coordina amb Yu i Gotham per prendre posicions curtes que permeten a GIP beneficiar-se dels "informes falsos" del fons novaiorquès.

Grifols assegura que en el primer informe que Gotham va publicar el 9 de gener va acusar l'empresa catalana de no declarar un préstec de 95 milions de dòlars, i després de desfer-se de la seva posició curta (una inversió especulativa que permet guanyar diners quan es redueix el valor d'un actiu) va rectificar dient que la farmacèutica sí que havia revelat l'existència del préstec. "Aquest canvi tàctic demostra per si sol les mentides malicioses dels demandats", recull la demanda. Grifols alerta que Gotham no va informar d'aquesta modificació.

La companyia catalana també acusa Gotham d'atacar falsament les seves pràctiques comptables malgrat els "fets inapel·lables" que aquestes pràctiques són "auditades i revisades pels reguladors i plenament divulgades als inversors". També diu que el fons novaiorquès va atribuir falsament més de 1.300 milions d'euros de deute més a Grifols –cosa que elevaria el total a 9.700 milions– perquè s'hauria de gastar aquesta quantitat si volgués exercir l'opció de compra en les companyies Haema i BPC Plasma. I afirma que Gotham deia que les accions de la farmacèutica no tenen valor i que aniran cap a zero tot i que els mateixos càlculs del fons, que segons Grifols es basen en ajustaments erronis dels càlculs de la ràtio de palanquejament de Grifols, encara valoren l'empresa catalana en milers de milions de dòlars.

La firma amb seu a Parets del Vallès també posa de manifest que "les mentides" de Gotham han provocat que la capitalització de la farmacèutica hagi caigut un 30%, és a dir uns 3.000 milions d'euros. "Ha causat un dany devastador a la reputació de Grifols", afegeix la demanda.

L'historial del Batman de Wall Street

En el document presentat al jutjat novaiorquès, Grifols insisteix en separar la seva tasca: un grup empresarial "fundat amb els principis d'integritat, ètica, honestedat i transparència", davant d'un fons que va ser creat amb "el frau financer" com a objectiu. I per avalar-ho recorda que el seu fundador, Daniel Yu, ha complert múltiples condemnes, inclosa una després de ser acusat de robatori, usurpació d'identitat i altres delictes financers.

"Malgrat definir-se com el Batman de Wall Street, Yu té un sòrdid historial criminal i és un delinqüent convicte", recull el text, que recorda que l'any 2007 va ser acusat a Colorado per diferents delictes greus. De fet, la farmacèutica cita un informe d'arrest del maig d'aquell any, segons el qual Yu, que treballava com a analista per a Dividend Capital, va robar múltiples telèfons, iPods, xecs de l'empresa i també passaports, i fins i tot va copiar llicències de conduir i altres formes d'identificació de diferents treballadors de la companyia.

L'agost del 2007 Yu es va declarar culpable d'un delicte greu de furt i un altre de lleu, pels quals va ser condemnat l'octubre d'aquell any amb una sentència ajornada supervisada de quatre anys pel primer, i una d'un any de llibertat condicional pel delicte menor. El tribunal va ordenar-li pagar 134.152 dòlars de restitució de capital a Dividend Capital. Mesos més tard, l'estat de Colorado li revocava la llibertat condicional, al·legant que Yu no va complir amb els termes de l'ordre del tribunal per no mantenir una residència permanent a Colorado i faltar a diverses cites de la llibertat condicional. A finals d'aquell mes, es va emetre una ordre de detenció contra ell, i a l'octubre el tribunal va revocar l'ajornament de la sentència i Yu va ser condemnat a 90 dies de presó.

"El temps a la presó va fer poc per dissuadir Yu de participar en activitats criminals. Al llarg del 2011 va continuar violant els termes de la seva llibertat condicional. Periòdicament, viatjava fora de Colorado tot i haver d'estar confinat a l'estat. També va enganyar i va mentir al seu oficial de llibertat vigilada sobre la seva situació laboral", explica Grifols a la demanda. Un any més tard, Yu tornava a estar detingut per intentar influir un servidor públic, un delicte pel qual es va declarar culpable i va ser condemnat a tres mesos de presó.

En mans del regulador espanyol

Ara, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) té sobre la taula la informació financera de Grifols i també la conducta de Gotham per estudiar si la farmacèutica realment va manipular els seus resultats comptables o bé el fons novaiorquès va cometre abús de mercat per difondre informació enganyosa sobre Grifols. Aquest procés pot allargar-se setmanes o mesos, ja que el regulador borsari espanyol, que s'encarrega de la supervisió i inspecció dels mercats de valors espanyols i de l'activitat de tots els actors que hi intervenen, pot sol·licitar més informació als agents implicats.

stats