Política

Què passa si el Congrés rebutja l'amnistia?

El text tornaria a la comissió de justícia, que tindria un mes per elevar un nou text al ple

MadridEls dubtes de Junts amb l'actual redactat de la llei d'amnistia —el partit creu que encara "no hi inclou tothom" vista la deriva d'alguns jutges per "boicotejar-la"— pot fer que, contra tot pronòstic, la norma no s'aprovi al ple del Congrés d'aquest dimarts a la tarda. Si els juntaires finalment no voten a favor del text, no s'aprovarà, però tampoc decaurà. El fet que es tracti d'una proposició de llei orgànica —i no ordinària— fa que sigui necessària la majoria absoluta de la cambra baixa, que se situa en 176 diputats, perquè continuï tramitant-se al Senat. Encara que Junts s'abstingui i no hi voti en contra, la llei d'amnistia no tirarà endavant. Si es produeix aquest escenari, què passarà amb la norma?

Segons estableix el reglament del Congrés, si el text final no s'aprova tornarà a la comissió que el va elevar al ple. En aquest cas, la de justícia, que en va aprovar el dictamen fa tot just una setmana. A partir d'aquell moment, la comissió parlamentària tindrà un mes per emetre un nou dictamen i enviar-lo al ple en un segon intent. El que no especifica el reglament (article 131.2) és què passa si el ple el tornés a rebutjar un altre cop: no descarta que es pugui fer un tercer intent ni tampoc fixa que impliqui un rebuig definitiu. L'escenari que s'obriria seria, per tant, incert.

Cargando
No hay anuncios

Que la llei d'amnistia torni a la comissió de justícia sí que implicaria la possibilitat de tornar a pactar esmenes transaccionals per modificar el text. És a dir, s'obriria un nou període de negociació sense limitacions, a diferència de la situació actual: des que es va aprovar el dictamen, per introduir-hi noves esmenes caldria que cap grup s'hi oposés i el PP i Vox previsiblement ho farien.

El PSOE va assegurar dilluns que no acceptaria cap de les esmenes que Junts i ERC han mantingut vives per votar en el ple. Si els socialistes no canvien d'opinió i Junts compleix l'amenaça, el més probable és que la llei d'amnistia sigui rebutjada al ple d'aquesta tarda. Diverses de les esmenes que es votaran al ple plantegen eliminar l'esment al delicte de terrorisme i, a més, alguna va més enllà i proposa eliminar-ne també el delicte de traïció perquè deixi de ser una excepció en l'aplicació de la llei d'amnistia.

Cargando
No hay anuncios

Una votació per fases

La votació d'aquest dimarts a la tarda tindrà tres fases: primer es votaran les esmenes, després el dictamen i finalment el text en conjunt. És la votació final la que requereix majoria absoluta i en la qual Junts es planteja el no o l'abstenció. En la votació del dictamen, els juntaires hi votaran a favor per evitar que decaigui. Aquesta votació només requereix majoria simple i cal superar-la per poder fer la votació final. Si el dictamen no s'aprovés, la llei d'amnistia decauria definitivament i hauria de tornar a començar de zero el recorregut parlamentari. Per això Junts es planteja salvar aquesta votació, però tombar la final per obrir la porta a continuar negociant-hi canvis en comissió.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, si el text s'aprovés aquest dimarts a la tarda —incorporant-hi alguna d'aquestes esmenes o tal com està—, passaria al Senat. Allà s'hi estaria dos mesos a conseqüència de la reforma del reglament de la cambra alta del PP, que busca endarrerir-ne l'aplicació. Posteriorment, un cop els populars —que hi tenen majoria absoluta— l'hagin vetat en un ple del Senat, tornaria al Congrés per ser aprovada definitivament. Això podria ser a mitjans d'abril. Ara bé, tot es podria endarrerir un mes si aquest dimarts el Congrés no hi dona el vistiplau.